Öveges József Szakkollégium

Mobil alkalmazások fejlesztése vizuális eszközökkel

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Az Öveges József Szakkollégium 15 órás szakszemináriumot szervez Dr. Johanyák Zsolt Csaba tudományos dékányhelyettes - Mobil alkalmazások fejlesztése vizuális eszközökkel címmel.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő - Nemzeti Tehetség Program pályázatának segítségével Szakkollégiumunk két 15 órás szakszeminárium szervezésére kapott lehetőséget.
Az első ezek közül Dr. Johanyák Zsolt Csaba tudományos dékánhelyettes Mobil alkalmazások fejlesztése vizuális eszközökkel című szakszemináriuma.
A szeminárium április-májusban kerül megrendezésre.


A szakszeminárium keretén belül a hallgatók megismerkednek az MIT App Inventor nevű vizuális fejlesztőfelülettel. A grafikus desingner és a könnyen átlátható kódolási felületnek köszönhetően hallgatóink exponenciális sebességgel fejlődnek.

"Azért választottam a mobilalkalmazás fejlesztés kurzust, mert szeretném ezzel is a tudásomat színesíteni. Pénzügy és számvitel hallgatóként egyáltalán nem kapcsolódik a szakomhoz, így egy kicsit kizökkent a mindennapos, megszokott témákból. Az órákon, könnyen elkészíthető alkalmazásokat fejlesztünk követhető tempóban. Azt várom a kurzustól, hogy egyszerűen, számomra is érthetően megtanuljam a mobilalkalmazás fejlesztés alapjait és képes legyek egy egyszerű alkalmazást, akár egyedül is elkészíteni."

- Eszter -

1. óra

Az első alkalom keretei között a hallgatók megismerkedtek a kezelőfelülettel, megtanulták mit, hol találnak és hogyan érdemes egy mobil applikációt felépíteni. Majd megalkották első telefonon is futtatható alkalmazásukat, amit egy egyszerűbb - de már a saját telefonjuk vezérlését is felhasználó - játék követett.

Frissítve: 2021.05.03.

2 - 3. óra

A második alkalommal a résztvevők készítettek egy rajzolóprogramot, aminek segítségével különböző színekkel és más-más vastagságú vonalakkal rajzolhattak telefonjukra. Folytatásképpen pedig egy játékot kezdtek el programozni, melynek lényege, hogy az előre meghatározott alakzatot vagy képet koppintással "el kell kapni". A következő alkalmazás, aminek nekiláttak egy Kecskemét várost megismerő alkalmazás fejlesztése volt. A "Kecskemét Tour" névre hallgató applikáció Kecskemét különböző nevezetességeit tartalmazza rövid leírásokkal és a "Google Maps" által nyújtott lehetőségeket is felhasználja.

Frissítve: 2021.05.06.

4 - 5. óra

A harmadik alkalommal diákok befejezték a korábbiakban elkezdett alkalmazásukat. Megismerkedtek a többlapos alkalmazások adta lehetőségekkel, amit gyakorlatban is alkalmaztak.

Az óra második felében pedig 3-4 fős csapatok kialakítására került sor. A csapatok külön-külön egy projektfeladatot kaptak. A csapattagoknak az elkövetkező hetekben ezen alkalmazásukon is dolgozniuk kell. Felosztották egymás között a részfeladatokat és a várható ütemterv is rögzítésre került.

Frissítve: 2021.05.11.

"Én azért választottam ezt a Mobil alkalmazások fejlesztése kurzust, mert középiskolában informatika szakra jártam és mindig érdekeltek az informatikához kapcsolódó dolgok. Most járműmérnöknek tanulok, de bízom benne, hogy hasznát vehetem még az életem során ennek a kurzusnak. Az a célom, hogy megtanuljam a telefonos applikációk készítésének alapjait. Bízok benne, hogy a kurzus végére megtanulom, hogyan is lehet egy ilyen alkalmazást elkészíteni."

- Roland -

6 - 7. óra

A negyedik alkalommal a hallgatók egy összetettebb feladatba vágták fejszéiket. Egy olyan alkalmazást készítettek, aminek segítségével egyszerre több felhazsnáló összekötkető és egyszerre képesek kommunikálni egymással mind a telefonok, mind a felhasználók. Megismerkedtek a telefon adta lehetőséggel és a gyárilag beépített szenzorok lekérdezésével és felhasználásával. Folytatásképpen pedig egy a lekérdfezett adatokat tanulták meg tárolni és egy többlapos alkalmazáson keresztül az eddig lementett adatokat továbbították oldalról oldalra.

Frissítve: 2021.05.13.

"Általános és középiskolában is igyekeztem arra törekedni, hogy minél több területen kipróbáljam és fejleszem magamat. Ezen megfontolásból jelentkeztem erre a kurzusra is, és elmondhatom, hogy ismét egy hasznos dologgal bővíthettem a tudástáramat. A foglalkozások anyaga könnyen érthető és gyorsan tanulható volt, amely arra bíztatott engem is, hogy a jövőben mélyebben is foglalkozzak ezzel, akár saját felhasználásra gyártott alkalmazások készítése gyanánt."

- Gergő -

8 - 9. óra

Az ötödik alkalommal a diákok egy a sokak által ismert játék fejlesztésébe kezdtek bele, ami nem más mint a "Memóriajáték". "Hmm.. hol is van a párja?"

Frissítve: 2021.05.18.

10 - 11. óra

A hatodik alkalommal a résztvevők a korábban kiadott "Projektfeladat" adta nehézségeket tudták megbeszélni egy konzultáció keretein belül. Rögzítésre került a további ütemterv, és minden csapat kódolási problémája is megoldásra került. Végezetül pedig a további feladatokat osztották fel egymás között. Az óra második felében pedig egy "Teszt alkalmazást" készítettek a hallgatók, ami már egy külső szerver bevonását igényelte.

Frissítve: 2021.05.19.

12 - 13. óra

A hetedik alkalommal a hallgatók egy nagyobb fába vágták fejszéiket, miszerint egy "Film adatbázist használó alkalmazást" kezdtek el fejleszteni. A korábbiakban megtanult szerverhasználat adta tudásuk felhasználásával gyors léptekben tudtak haladni. A szerver adta információkat könnyedén lekérdezték és a megfelelő módon felhasználták. Az óra második felében pedig a "Projektfeladat" második konzultációja következett, ahol a diákok megbeszélhették esetleges problémájukat. A konzultáció keretén belül mind oktatói oldalról, mind egymást segítve minden csapat nehézsége megoldódott.

Frissítve: 2021.05.25.

14 - 15. óra

A nyolcadik alkalom keretein belül a hallgatók a korábban elkezdett "Film adatbázist használó alkalmazást" befejezték. Az óra második felében pedig a minden csapat által fejlesztett alkalmazás bemutatása következett, amit a "Projektfeladat" keretein belül kaptak feladatukul. Közösen értékelték egymás munkáját és megvitatták milyen irányba lenne érdemes továbbfejleszteni a különböző alkalmazásokat. Az utolsó órán jó hangulattal zárult le a Mobil alkalmazások fejlesztése vizuális eszközökkel kurzus, amit ezúton is szeretnénk megköszönni Dr. Johanyák Zsolt Csaba tudományos dékánhelyettes Úrnak!

Frissítve: 2021.05.26.

"Érdekes volt hallani egy olyan programozási módszerről, melyhez nem szükséges a programozási kód ismeret. Bárki számára ingyenes elérhető és az oldal adta eszközök használata könnyen elsajátítható. Az órák érdekesek és gyakorlatisak voltak. Megfelelő alapozó tudást szerezhetünk egy saját mobil alkalmazás elkészítéséhez."

- Máté -

"Szerintem nagyon érdekes volt a foglalkozás, minden alkalommal más és más célú alkalmazásokat fejlesztettünk. Részletes képet kaptunk arról, hogy hogyan kell elképzelni ezt a részét az informatikának, és nagyon jó alapokat kaptunk ennek elkezdéséhez."

- Dániel -

"Azzal a céllal jelentkeztem, hogy egy kicsit jobban bele lássak a programozásba, jó volt látni egy ilyen technikát is és külön pozitívum volt, hogy nagyon jó hangulatúak voltak az órák."

- Gyula -

"Nagyon érdekes volt maga a kurzus. Sajnos nem tudtam felvenni egy szabadon választható tárgyat, ami hasonló témájú, ezért nagyon megörültem a lehetőségnek. Igazán könnyű használni a programot, és szinte bármit megalkothatunk vele."

- Gréti -

"Számomra ez a foglalkozás megmutatta, hogy az applikáció fejlesztés nem feltétlenül végeláthatatlan, érthetetlen parancssorok gépelésével történhet. Nagyon érdekes volt látni, megtanulni ebből a - szerintem - jóval kreatívabb szemszögből az applikáció készítést. Nagyon élveztem a foglalkozásokat, nagyon sokat tanultam a telefonos applikációk készítéséről!"

- Ákos -

"Addig, amíg nem vettem részt ezen a szakszemináriumon, nem hittem hogy ilyen módon is készíthetők telefonos applikációk. Először kicsit tartottam tőle, hogy fogom-e tudni követni, de az első órán minden aggodalmam elszállt. Jól éreztem magam az órákon. Szerintem azok számára is követhető volt, akik kicsit lassabban dolgoznak. Egyszóval, sokat tudtam tanulni, ebből az Appinventoros foglalkozásból."

- Enikő -

"Nem tudok programozni, de mindig is szerettem volna megtanulni. A szakszeminárium megtanított arra, hogy bármiféle nyelvismeret nélkül is el tudok készíteni egy telefonos applikációt. A foglalkozásokat nagyon élveztem, nem kellett attól tartanom, hogy nem értek valamit, mert mindent 100%-ig elmagyaráztak. Örülök, hogy lehetőségem nyílt részt venni a szakszemináriumon."

- Csenge -

"Egy nagyon jó és hasznos szemináriumon vehettünk részt. Az, hogy érthetően lett elmagyarázva egy számomra teljesen idegen dolog, számomra nagyon hasznos volt. Örülök, hogy részt vehettem rajta."

- Levi -

"Eleinte tartottam attól, hogy tudom-e majd követni az előadásokat, mert a programozás sosem volt az erősségem. De nagyon érthető volt, sok érdekes alkalmazás készítésével ismerkedhettem meg."

- Róza -

Kapcsolatok